مجله سلامت

تازه ها و اخبار پزشکی، سلامت، زیبایی، روانشناسی، مغز و اعصاب، دندانپزشکی، طب سنتی، گیاهان دارویی و...

مجله سلامت

تازه ها و اخبار پزشکی، سلامت، زیبایی، روانشناسی، مغز و اعصاب، دندانپزشکی، طب سنتی، گیاهان دارویی و...

دلایل پایین بودن فشارخون

 به فشارخون پایین، هیپوتنشن نیز گفته می شود. بیشتر پزشکان می گویند اگر فشارخونتان پایین تر از ۶۰/۹۰ mmHg باشد یعنی فشارخونتان پایین است.

به گزارش تبیان، هم زمان با پمپاژ خون توسط قلب در سراسر بدن، فشاری که این خون به دیوارهٔ رگ ها وارد می کند تغییر می کند. وقتی قلب خون را با فشار وارد رگ ها می کند، فشار بالاست، و وقتی قلب ریلکس است، فشار پایین است. فشارخون با معیار میلی متر جیوه (mmHg) اندازه گیری می شود.

به فشارخون پایین، هیپوتنشن نیز گفته می شود. بیشتر پزشکان می گویند اگر فشارخونتان پایین تر از ۶۰/۹۰ mmHg باشد یعنی فشارخونتان پایین است.

آیا فشارخون پایین مشکل ساز است؟

برای برخی از افراد، فشارخون پایین نشانه ای از سلامتی است. این افراد به طورکلی کسانی هستند که فیتنس خوبی دارند و نبضشان کُند است. در مورد دیگر افراد، فشارخون پایین یک مسئله است.
اغلب، کسانی که فشارخون پایین دارند می توان انتظار داشت که طول عمرشان بیشتر باشد. اما افرادی که به طور مرتب علائم فشارخون پایین را دارند باید به پزشک مراجعه کنند. فشارخون پایین ناگهانی و شدید (شوک) می تواند مرتبط با عوارض جدی سلامتی باشد.

علائم فشارخون پایین چیست؟

. احساس سبکی در سر
. سرگیجه
. ضعف
. تاری دید
. رنگ پریدگی و سردی پوست
. خستگی
. از حال رفتن
این علائم می توانند زمانی روی بدهند که هیچ کاری نمی کنید. این علائم معمولاً وقتی تغییر وضعیت می دهید، مثلاً می ایستید یا می نشینید رخ می دهند. اما اغلب علامتی از فشارخون پایین وجود ندارد و با معاینه یا هنگام بررسی دیگر عوارض و بیماری ها شناسایی می شود. فشارخون پایین می تواند در افراد سالمند که بیماری دارند جدی تر باشد.

چه چیزهایی باعث پایین آمدن فشارخون می شود؟

جدای از برخورداری از یک فیتنس خیلی خوب، افراد در شرایط زیر می توانند دارای فشارخون پایین باشند:
. خیلی گرم شوند، چه به خاطر هوای گرم چه به دلیل حمام داغ یا پوشیدن لباس زیاد
. حجم کم خونی که در بدن گردش می کند، چه به دلیل اهدای خون، چه خونریزی زیاد و یا دهیدراته شدن
. باردار بودن
. مصرف انواع داروها

برخی از بیماری ها نیز می توانند سبب پایین بودن فشارخون شوند:
اگر فشارخون پایینتان به دلیل عارضه ای است که دارید، لازم است این عارضه درمان شود تا مشکل فشارخون پایینتان حل شود؛ اما اگر پایین بودن فشارخونتان ناشی از عارضهٔ خاصی نیست، درمانی هم لازم نیست. پزشک احتمالاً توصیه می کند پیشگیری هایی انجام دهید تا فشارخونتان افت نکند، مثلاً بدنتان همیشه هیدراته باشد، از حمام داغ استفاده نکنید یا ناگهان تغییر وضعیت ندهید
. داشتن یک واکنش آلرژیک
. مبتلا بودن به یک عفونت جدی
. داشتن عوارض قلبی
. ابتلا به اختلالی در سیستم عصبی یا سیستم غدد درون ریز (اندوکرین)
. داشتن دردی شدید
. داشتن کمبودهایی در مواد مغذی
نوع خاصی از فشارخون پایین به نام افت فشارخون وضعیتی وجود دارد. در این عارضه فشارخون فرد زمانی که نشسته یا دراز کشیده نرمال است اما وقتی فرد تغییر وضعیت می دهد ناگهان فشارش افت می کند و احساس سرگیجه یا سبکی در سر دارد. همچنین وقتی فرد طولانی مدت بدون حرکت می ایستد دچار افت فشارخون می شود.
افت فشارخون وضعیتی نسبتاً شایع است، خصوصاً در افراد سنین بالاتر. اگر این اتفاق اغلب برایتان می افتد یا دردسرهایی برایتان ایجاد می کند باید به پزشک مراجعه کنید.

فشارخون پایین چگونه درمان می شود؟

اگر فشارخون پایینتان به دلیل عارضه ای است که دارید، لازم است این عارضه درمان شود تا مشکل فشارخون پایینتان حل شود؛ اما اگر پایین بودن فشارخونتان ناشی از عارضهٔ خاصی نیست، درمانی هم لازم نیست. پزشک احتمالاً توصیه می کند پیشگیری هایی انجام دهید تا فشارخونتان افت نکند، مثلاً بدنتان همیشه هیدراته باشد، از حمام داغ استفاده نکنید یا ناگهان تغییر وضعیت ندهید.

توصیه هایی برای درمان خانگی فشارخون پایین

میان وعده بخورید و سعی کنید به گرسنگی نرسید

بین وعده های اصلی غذایی تان میان وعده های سالمی بخورید تا معده تان خالی نماند و دچار افت فشارخون نشوید. می توانید وعده های اصلی غذایی تان را به چند قسمت تقسیم کنید و طی روز مکرراً غذا بخورید. مثلاً اگر معمولاً سه وعده غذای اصلی می خورید، بهتر است آنها را به پنج وعده کوچک تر تقسیم کنید. این شیوه برای افرادی که دیابت دارند نیز بسیار مفید است.

به اندازه کافی نمک دریافت کنید

نمک زیادی بد است اما از سویی دیگر بدنتان به مقدار کافی نمک نیاز دارد. رژیم غذایی روزانه شما باید دارای یک قاشق چایخوری نمک باشد و ضمناً از میوه ها و سبزی ها نیز به طور طبیعی نمک دریافت کنید. در تابستان اگر هر روز ورزش می کنید، همیشه یک بطری آب که کمی آبلیمو و نمک در آن ریخته اید در دسترس داشته باشید. همچنان مراقب باشید که بیشتر از اندازه نمک مصرف نکنید.

بیشتر مایعات بنوشید

در روز حداقل ۲ تا ۳ لیتر آب بنوشید. دهیدراسیون یکی از دلایل معمول فشارخون پایین است.

کافئین هم مفید است

نوشیدنی های کافئین دار مانند چای یا قهوه می توانند موقتاً فشارخون را بالا ببرند. وقتی فشارخونتان ناگهان می افتد، یک فنجان قهوه یا چای می تواند مفید باشد. علت این اتفاق هنوز مشخص نیست اما گفته می شود که کافئین برای افرادی که فشارخون پایین دارند خوب است.

شیربادام بخورید

شب ۵ تا ۶ عدد بادام را بخیسانید و صبح پوستشان را بگیرید، بادام ها را پوره کرده و بجوشانید تا شیره اش گرفته شود. هر روز از این نوشیدنی بنوشید. شیربادام هیچ کلسترول یا چربی اشباعی ندارد و در واقع سرشار از چربی های سالمی مانند امگا ۳ است.

همراه وعده های غذایی تان کربوهیدرات های پیچیده بخورید

سعی کنید همراه غذایتان کربوهیدرات های پیچیده مانند جو دوسر، نان گندم کامل و جو به جای پاستا و نان سفید استفاده کنید.

آب هویج بنوشید

روزتان را با یک لیوان آب هویج تازه و عسل شروع کنید تا هم فشارخونتان در سطحی نرمال باشد و هم عملکرد کلیه و قلب تنظیم شود.

چای شیرین بیان بنوشید

یک راهکار خانگی و فوری دیگر برای فشارخون پایین، ریشه شیرین بیان است. شیرین بیان می تواند افت فشارخون ناشی از پایین بودن کورتیزول را تنظیم کند. ضمناً مصرف روزانه چای شیرین بیان می تواند علائم ناشی از خستگی مزمن را کاهش بدهد.

جوراب واریس بپوشید

کار جوراب واریس این است که مقدار خون در پاها کاهش بیابد و کمک کند خون در تمام بدن بهتر توزیع بشود. جوراب واریس از درد و فشار ناشی از واریس می کاهد.

نشانه های کمبود کلسیم را بشناسید

 کمبود کلسیم می تواند علائم مختلفی به همراه داشته باشد.

«ما معمولا کلسیم را با نقشی که در سلامت استخوان ها دارد می شناسیم اما این ماده معدنی ضروری کارکردهای دیگری هم دارد که تثبیت فشار خون، تنظیم ترشح هورمون ها و هدایت صحیح سیگنال های عصبی از جمله آنهاست. بنابراین کمبود کلسیم می تواند علائم مختلفی به همراه داشته باشد. موارد زیر برخی از این علائم  هستند.

خشکی پوست

هیپوکلسمی یا کمبود کلسیم می تواند در پوست هم قابل مشاهده باشد. کمبود کلسیم پوست را پوسته پوسته و خشک می کند و ارتباط نزدیکی با ایجاد مشکلات پوستی از جمله اگزما و پسوریازیس دارد.

خستگی

کمبود کلسیم می تواند بر سلامت کلی بدن تأثیر بگذارد. بنابراین اگر احساس خستگی مفرط، بی حالی، کمبود انرژی یا احساس سستی دائم دارید، کمبود کلسیم می تواند یکی از عوامل آن باشد.

افسردگی

کلسیم برای تنظیم خلق وخو نیز ضروری است. این ماده معدنی یک آرامبخش طبیعی است که اثرات آرامش بخشی دارد. هر چقدر کلسیم کمتری مصرف کنید، ممکن است افسردگی و تحریک پذیری بیشتری را تجربه کنید.

بی خوابی

هنگام خواب، سطح کلسیم بدن افزایش و کاهش می یابد و در طول خواب عمیق سطوح بالاتری از این افزایش و کاهش رخ می دهد. در صورت کمبود کلسیم، احتمالا خواب عمیق شبانه کافی ندارید. این مشکل به نقش کلسیم در تولید ملاتونین (هورمونی که کمک می کند به خواب برویم) مربوط می شود.

پارستزی یا خواب رفتگی اندام ها

پارستزی شامل علائم عصبی مرتبط با کمبود شدید کلسیم است. این شرایط ممکن است احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی در اطراف دهان یا انگشتان دست و پا، لرزش عضلانی، اختلال در حس لامسه، ضعیف شدن حافظه و توهم همراه باشد.

بیمارشدن مکرر

کلسیم نقش مهمی در حفظ سیستم ایمنی سالم دارد. کمبود کلسیم مقاومت بدن را در برابر حملات پاتوژن ها کاهش می دهد و باعث می شود بیشتر دچار سرماخوردگی، سرفه و عطسه شوید.

ناخن های شکننده

ناخن ها هم مانند استخوان ها برای حفظ یکپارچگی خود به مقدار مشخصی کلسیم نیاز دارند. بنابراین در شرایط کمبود کلسیم، ناخن ها خشک، ضعیف و مستعد پوسته پوسته شدن و شکستن در حین ساده ترین فعالیت های روزانه می شوند.

مشکل در بلع

شاید عجیب به نظر برسد اما کمبود کلسیم می تواند به دیسفاژی یا مشکل در بلع منجر شود. دیسفاژی    احساس سفتی در گلو - ناشی از انقباض ضعیف عضلات این ناحیه - در موارد شدید می تواند به اسپاسم در حنجره منجر شود که تغییرات غیر عادی در صدا را به  همراه دارد.

دندان درد

بخش عمده کلسیم در استخوان ها و دندان ها ذخیره می شود. بنابراین کمبود کلسیم زودتر از همه این بخش ها را تحت تاثیر قرار می دهد. کمبود این عنصر حیاتی، زردشدن و پوسیدگی دندان ها را به  دنبال دارد و خطر ابتلا به بیماری پریودنتال (نوعی بیماری لثه) را نیز افزایش می دهد.

گرفتگی عضلانی

اگر معمولا هنگام شب دچار گرفتگی عضلات ران ها، ساق پا، بازوها و زیر بغل می شوید آن را از علائم اولیه کمبود کلسیم بدانید. گرفتگی عضلانی ممکن است با درد در حین حرکت همراه باشد و با گذشت زمان به اسپاسم در عضلات سراسر بدن تبدیل شود.

درمان کمبود کلسیم

همه بزرگسالان باید حدود ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم در روز مصرف کنند. سبزی های دارای برگ تیره، بیشتر ماهی های چرب از جمله سالمون، ساردین و تن و همچنین پنیر، شیر، سویا، بادام و دانه های کنجد از مواد غذایی غنی از کلسیم هستند. همچنین برای کمک به جذب بهتر کلسیم، باید مصرف ویتامین D را افزایش دهید که در زرده تخم  مرغ، صدف، میگو، قارچ و غلات یافت می شود.»

جام جم

خواص بادام هندی برای افراد دیابتی

یکی از مغز دانه‌هایی که خاصیت فراوانی برای افرد دیابتی دارد، بادام هندی است.

 به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، بادام هندی از جمله مغز دانه‌هایی است که خاصیت بسیاری برای افراد دیابتی، به منظور فائق آمدن بر مشکلات این بیماری دارد. افراد دیابتی باید خوردن و نوشیدن شان را کنترل کنند.

امروزه افراد زیادی به بیماری دیابت مبتلا هستند. افراد مبتلا به دیابت، سطح بالاتری از قند را در بدن شان دارند و اگر میزان قند در بدن افزایش یابد، مشکلات زیادی برای سلامتی انسان به وجود می‌آورد. اگر می‌خواهید میزان قند خون را در بدنتان کنترل کنید، خوردن «بادام هندی» برای شما سودمند خواهد بود.

مواد مغذی موجود در بادام هندی

در صورتی که شما از بادام هندی مصرف می‌کنید، بایستی بدانید چه مواد مغذی در این مغز دانه نهفته است. بادام هندی سرشار از فسفر، منیزیم، پروتئین، فولیک اسید (یا همان ویتامین B۹) آهن، فیبر، آنتی اکسیدانها، ویتامین ها، مواد معدنی و سلنیوم است.

فواید بادام هندی

در صورتی که میزان هورمون‌های انسولینی که از سوی لوزالمعده (پانکراس) ترشح می‌شود، در بدن انسان افزایش نیابد، فرد دیابتی می‌شود. در صورتی که افراد قند خونشان بالا رود، احتمال ابتلایشان به بیماری‌های جدی نیز بیشتر می‌شود.

افزایش سطح «قند خون» می‌تواند منجر به مشکلات جدی مانند سکته مغزی، «نارسایی چند عضو»، نارسایی کلیه یا حتی حمله قلبی شود. اگر می‌خواهید این وضعیت را کنترل کنید، مقدار بادام هندی را در رژیم غذایی خود افزایش دهید، زیرا این می‌تواند میزان انسولین را در بدن شما افزایش دهد.

کاهش استرس

بادام هندی سرشار از پتاسیم، فیبر و «ویتامین سی» است. بادام هندی به کاهش میزان قند خون بدن کمک می‌کند. افراد دیابتی اغلب دچاراسترس زیاد هستند؛ بنابراین مصرف بادام هندی برای این بیماران توصیه می‌شود.

کنترل وزن

مصرف بادام برای از دست دادن وزن نیز مفید است. از آنجایی که بادام هندی حاوی منیزیم، فیبر، کربوهیدرات است، می‌تواند به کنترل وزن شما کمک کند.

برطرف کردن مشکلات فشار خون

بیمارانی که دچار فشار خون بالا هستند نیزمی توانند با مصرف بادام هندی، خطر فشار خون بالایشان را کاهش دهند. همچنین افرادی که به طور منظم بادام هندی مصرف می‌کنند، کلیه هایشان عملکرد بهتری دارد؛ بنابراین در صورتی که از دیابت رنج می‌برید، روزی چهار الی پنج دانه بادام هندی را مصرف کنید. البته بهتر است مصرف این مغز دانه پرخاصیت زیر نظر پزشک معالج تان باشد.

شایع ترین اختلالات مغزی کودکان

دستیار فوق تخصصی روانپزشکی کودک و نوجوان، به اختلالات شایعی که سیستم مغزی را با مشکل مواجه می کنند اشاره کرد.

به گزارش مهر امین ماهورام، گفت: اختلال بیش فعالی / نقص توجه، و اختلال یادگیری از شایع ترین بیماری های عصب تکاملی هستند.

وی با تاکید بر اینکه عملکرد سیستم عصبی طیف گسترده ای را شامل می شود، خاطرنشان کرد: مهارت های کلامی، حرکتی، هوشی، احساسات، یادگیری و حافظه مربوط به عملکرد سیستم عصبی است.

ماهورام، توجه والدین به روند رشد کودکان را مورد تأکید قرار داد و افزود: والدین باید به روند تکامل جسمی کودکان نیز توجه داشته باشند، به طور مثال تأخیر در گردن گرفتن، نشستن، و راه رفتن کودک در حیطه اختلالات حرکتی گنجانده می شود که می توانند نشانه ای از وجود اختلال عصب تکاملی باشند و نیازمند ارزیابی تخصصی هستند.

وی تاکید کرد: بدون شک شناسایی و اقدام سریع تر در سال های اول عمر می تواند در جلوگیری از پیشرفت اختلال به سمت مراحل پیشرفته تر و کمتر درمان پذیر مؤثر باشد.

ماهورام با تاکید بر اینکه زمان طلایی درمان های اختلالات عصب تکاملی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، خاطرنشان کرد: اگر در سال های اولیه زندگی اختلالات مغزی را شناسایی و مداخلات لازم را انجام دهیم، کمک قابل توجهی به کارکرد مغز خواهیم کرد.

کدام نوع ویتامین D در تقویت سیستم ایمنی بدن مؤثرتر است؟


تحقیقات جدید نشان می دهد که ویتامین D۳ می تواند در تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت های ویروسی در مقایسه با ویتامین D۲ مؤثرتر باشد.
 
به گزارش ایسنا مطالعه ای که تأثیر ویتامین D بر بیان ژن را بررسی می کند، تفاوت های قابل توجهی را بین مکمل های ویتامین D۲ و ویتامین D۳ نشان داده است.

این یافته ها که در مجله Frontiers in Immunology منتشر شده است، نشان می دهد که ویتامین D۳ در مقایسه با ویتامین D۲ می تواند در تقویت سیستم ایمنی مؤثرتر باشد.

ویتامین D به طور کلی به دو شکل اصلی وجود دارد: "ارگوکلسیفرول"(ویتامین D۲) و "کوله کلسیفرول"(ویتامین D۳). تحقیقات قبلی نشان داده است که مکمل های ویتامین D۳ در افزایش سطح ویتامین D در خون افراد بسیار مؤثرتر هستند. با این حال، مشخص نیست که آیا بین این دو نوع مکمل ویتامین D تفاوت عملکردی برای سلامت انسان وجود دارد یا خیر.

این پژوهش جدید برای کمک به پر کردن این شکاف اطلاعاتی، داده های یک کارآزمایی بالینی دوسو کور و کنترل شده با دارونما را که اخیراً تکمیل شده است، بررسی کرد که اثرات مکمل های ویتامین D۲ و ویتامین D۳ را در چند صد زن سالم مقایسه می کرد.

مطالعه ای که قبلاً منتشر شده بود، نتایج اصلی این کارآزمایی را گزارش کرد و تأیید کرد که مصرف ۱۲ هفته مکمل ویتامین D۳ در افزایش سطح ویتامین D خون مؤثرتر است.

این تحقیقات جدید به تفاوت بین دو شکل ویتامین D در بیان ژن پرداخت. به طور کلی، محققان تفاوت های قابل توجهی را در بیان ژن بین گروه های مصرف کننده ویتامین D۲ و ویتامین D۳ تشخیص دادند.

محققان در این مطالعه جدید نوشتند: به طور قابل توجهی، به دنبال مصرف مکمل ویتامین D۳، اکثر تغییرات در بیان ژن منعکس کننده کاهش فعالیت ژن ها بود، بسیاری از مسیرهای رمزگذاری سیستم ایمنی، به طور بالقوه سیستم ایمنی را به وضعیت سازگاری پذیر تغییر می دهد. با کمال تعجب، بیان ژن مرتبط با فعالیت اینترفرون نوع I و II که برای پاسخ ذاتی به عفونت های باکتریایی و ویروسی حیاتی است، پس از مصرف مکمل ویتامین D۲ یا ویتامین D۳ متفاوت بود و تنها ویتامین D۳ دارای اثر تحریک کننده بود.

"کالین اسمیت" نویسنده اصلی این مطالعه گفت: کاهش سیگنال دهی اینترفرون نوع ۱ با افزایش حساسیت به عفونت های ویروسی مرتبط است. بنابراین ما فرض می کنیم که ویتامین D۳ در تقویت پاسخ های ایمنی در برابر ویروس ها ممکن است مؤثرتر از ویتامین D۲ باشد.

وی افزود: ما نشان داده ایم که به نظر می رسد ویتامین D۳ سیستم سیگنال دهی اینترفرون نوع I را در بدن تحریک می کند که بخش کلیدی سیستم ایمنی و اولین خط دفاعی در برابر باکتری ها و ویروس ها است. بنابراین ویتامین D۳ ممکن است به جلوگیری از نفوذ ویروس ها و باکتری ها در بدن کمک کند.

این مطالعه اشاره می کند که این یافته ها نشان می دهد که مکمل های ویتامین D تنها در صورتی اثرات مفیدی بر عفونت ویروسی دارد که سطوح آن قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس تقویت شود، زیرا بعید است که پس از بروز عفونت ویروسی، فواید بالینی در مکمل ویتامین D وجود داشته باشد. مطالعات اخیر که به بررسی اثرات خنثی کننده درمان ویتامین D برای بیماران بستری در بیمارستان بر اثر ابتلا به بیماری کووید-۱۹ پرداخته است، این یافته ها را تأیید می کند.

این مطالعه همچنین نشان داد که دو شکل ویتامین D اثرات متضادی بر برخی مسیرهای بیان ژن دارند. در برخی از افرادی که ویتامین D۲ مصرف می کردند، سطح ویتامین D در گردش، کمتر از سطوحی بود که در گروه دارونما پس از پایان کارآزمایی ۱۲ هفته ای مشاهده شد. محققان گمان می کنند ویتامین D۲ ممکن است پتانسیل کاهش یا خنثی کردن برخی از اثرات مفید ویتامین D۳ را داشته باشد.

محققان می گویند از آنجایی که به نظر می رسد برخی از مسیرها به طور خاص توسط ویتامین D۳ یا در برخی موارد در جهت های متضاد توسط ویتامین D۳ و D۲ تنظیم می شوند، مطالعات آینده باید بررسی کنند که آیا مکمل ویتامین D۲ ممکن است برخی از مزایای ویتامین D۳ بر سلامت انسان را خنثی کند یا خیر.

"سوزان لانهام-نیو" یکی از نویسندگان این مطالعه، خواستار تحقیقات فوری در مورد تفاوت های عملکردی بین این دو نوع ویتامین D برای روشن شدن بهتر این موضوع شده است. اما او پیشنهاد می کند که فعلا ویتامین D۳ باید نوع ترجیحی مکمل ویتامین D برای تجویز به اکثر افراد باشد.

وی می گوید: در حالی که ما دریافتیم که ویتامین D۲ و ویتامین D۳ تأثیر یکسانی بر فعالیت ژن در انسان ندارند، عدم تاثیری که در بررسی ویتامین D۲ دریافتیم به این معنی است که برای روشن شدن تفاوت ها در اثرات آنها، نیاز به یک مطالعه بزرگتر است.

وی افزود: با این حال، این نتایج نشان می دهند که ویتامین D۳ باید شکل مطلوب تری برای غنی کردن غذاها و مکمل ها باشد.

این مطالعه جدید در مجله Frontiers in Immunology منتشر شده است.